Асоциация на наемодателите в България

Асоциация на Наемодателите в България

интервю с Красимир Андреев

В тази статия и видеото към нея ще намерите важна информация за всички, които имат апартаменти за нощувки или мислят да инвестират в този вид бизнес.

Какво представлява „Асоциация на наемодателите в България“ – независима организация, която цели да инициира диалог за правата и задълженията на наемодателите, да подобри информираността и конкурентоспособността в сферата на отдаването на имоти под наем или за настаняване на гости, както и да насърчи споделянето на добри практики между представителите на тази област.

Краси Андреев споделя как се ражда идеята за създаването на “Асоциация на наемодателите в България“.

Целият разговор може да гледате тук.

След като стартира своя бизнес започва да се появяват много подводни камъни, неясноти, неточности в законите или такива, които не отговарят на реалността. Обръща се за информация към приятели, които от години работят в сферата на отдаване на апартаменти за нощувки в чужбина. Те му разказват, че членуват в Асоциации, от които получават информация и съвет – правен и практичен. След като прави проучване в България и разбира, че няма подобна асоциация, се обединяват с хора с еднакви интереси в инициативен комитет, такива които вече работят от няколко години и отдават апартаменти за нощувки, други наскоро инвестирали и такива, които мислят в момента да го направят. Около година работят върху създаването на Асоциацията. През това време създават устав, проучат се всички детайли около този дейност, цели – как ще се развива, за какво ще отговаря, какви въпроси ще засяга, как ще се представят пред обществото. Всичко това ги насочва към организирането на редица мероприятия, които до този момент не са правени в България.

„Как да превърнеш имота си в успешен бизнес, 7 стъпки към успеха“

Първото организирано мероприятие беше на 12.10.2019 под наслов – „Как да превърнеш имота си в успешен бизнес, 7 стъпки към успеха“ . На събитието се обединяват на едно място цялата информация, с която трябва да се разполага, за да можеш да анализираш преди да направиш подобна покупка. Към асоциацията са привлечени специалисти в различни области, хора с дългогодишен опит, професионалисти. Това дава и необходимата тежест и информационна основа на форума.

Сигурност, доходност и задържане на стойността

Първата тема се засегнаха предимствата на инвестицията в недвижим имот. Сигурност, доходност и задържане на стойността на инвестицията са основните предимства, които бяха изтъкнати от лектора – д-р Иво Костов. В разговора ми с Краси Андреев, той сподели, че в момента за подобна инвестиция условията са благоприятни с ниски лихви по отпуснатите от банките кредити. Тъй като цените на имотите във Варна в момента са високи. Решава да дава имота си под наем на нощувки, след като е направил пазарен анализ и това се доказа като най-добра възвращаемост на инвестицията.

Основните параметри, с които трябва да се съобразим при избора си на имот за отдаване на нощувки:

  • инфраструктура;
  • подходящия имот, с най-добра локация и да отговаря на многото специфични изисквания;
  • целта е да бъде успешен в платформите за отдаване под наем на нощувки;
  • общи части на жилищната сграда;
  • ако съседите не са в добри отношения – това един предупредителен сигнал за теб в момента на избор на имот;
  • проверка на документите;
  • сградата;

Възможности за финансиране за покупка на жилище

В следващите два модула на форума се обсъдиха възможности за финансиране за покупка на жилище и възможни юридически казуси, които могат да възникнат не само при самата покупка на имот, но и след като започне отдаването му за нощувки. Какво посъветваха юристите:

  • винаги вписайте реалната цена;
  • обстоен анализ на продавача;
  • задължения – чл. 87 ДОПК;
  • повишено внимание към имот с продажна цена под пазарна стойност;
  • имот с режим на СИО – решение за развод;

Това са част от важните параметри по сделка за недвижим имот.

Как да стартираме бизнеса си?

Краси Андреев споделя, че му отнема около две години тичане по институции, за да стартира с бизнеса си. Това е и една от целите на АНБ да спести цялото това време и заедно и информирано да се работи напред. Целта на АНБ, за която сподели Краси Андреев и беше силно застъпена по време на форума, е асоциацията да води диалог. Нужно е обществото да ги разпознае и верифицира като институция, която да задава техните въпроси на правилните места. През Януари месец са планирани редица кръгли маси, които ще се състоят с членове, за да могат да се изяснят конкретни проблеми, които да се засегнат и да се изпратят директно към институциите. Не говорим само за Община Варна, НАП, а също и за Министерството на туризма, Комисия за защита на потребителя и други институции, които засягат този бизнес.

Взаимодействие с институциите

Според Андреев работата с институциите е на първо място. В лицето на Младен Стоянов като представител на Община Варна са открили пълно сътрудничество и подкрепа, но не навсякъде е срещал желание за работа. От АНБ очакват промяна на отношението и на другите институции, защото все пак те водят истински стойностните туристи в България, тези които посещават музеи, галерии и ресторанти, които искат да се запознаят с местната култура, традиции и с хората, които не стоят в хотелите на ultra all inclusive. Общината осъзнава всичко това и диалога с нея продължава. Предприети са различни постъпки, за съвместна работа с тях. Естествено, ще се направи същото и с други градове и общини.

В асоциацията работят и по възможности за обучения – Мастър класове в отделни области – как да менажираш имота си в Airbnb, Booking. На конференцията беше поканен акаунт мениджър на Booking, който за първи път участва на такова събитие.

Поддръжка на имота?

Друг важен момент са фирми за ремонт и почистване. Първоначални идеи на обслужване, автоматизация на имота, за да ви спести максимално много време, ако решите сами да си го менажирате. Обърнете внимание дори на препаратите за почистване. Трябва да се внимава и да се записва всеки един разход, всяка една инвестиция, за да можеш в крайна сметка да имаш адекватна гледна точка за това, което правиш. Много хора не обръщат внимание и в крайна сметка се получава безсмислено наливане на пари в някакъв проект.

Как могат наемодателите да си увеличат доходите и да повишат стойността на услугата, която предлагат?

На конференцията се обсъдиха и различни възможности. Ето какво обсъдихме с Краси:

  • бъдете различни, направете имота си уникален, за да може да изпъкнете пред другите;
  • да се открие духа на града в който се намира;
  • предоставяне на различни видове услуги в имота като: Varna City Card, www.geocaching-bg.org, www.varnafoodtours.com и много други.

Какво следва?

Подобни форуми ще бъдат организирани навсякъде в България, където е популярна тази форма на отдаване под наем на нощувки, за да могат хората много точно и ясно да се запознаят с възможностите, и с потенциалните проблеми, които за момента са много.

Категоричното мнение на Краси Андреев е, че това е бизнес, а той изисква да бъдеш адекватен и иновативен.

На бизнес форума през Октомври 2019 имаше представени 15 фирми, от чиито услуги могат да се възползват всички, които са членове на АНБ. Те също така ще могат да използват определени отстъпки.

АНБ е отворена за нови членове, съвети и предложения. Екипът се увеличава постоянно, хората желаещи да помогнат и да се развиват.

Повече информация може да откриете на:

Асоциация на Наемодателите в България

Facebook Страница

Свържете се с мен!

Scroll to Top