4 заблуди повлияха на пазара на недвижими имоти по врeме на Корона вируса, лято 2020

Люба Просеникова

Корона Вируса промени пазара на недвижими имоти. Повече на брой трудни сделки със сложна документация и допълнителни детайли и въпреки това – успешно приключени. Наблюдаваше се допълнителна изнервеност и повече неовладяна емоция във всички.

Важно е в такива моменти да останем концентрирани върху истински важните за нас неща и да не прибързваме с взимането на решения, когато сме емоционално разколебани. Да се доверим на професионалисти, които в тези рязко променящи се условия, благодарение на опита си, ще бъдат достатъчно съобразителни за да доведат до успешен край вашата сделка.

В последните месеци голяма част от клиентите бяха повлияни в някаква част и вярваха че:

  • е най-неподходящото време да продавате имота си, тъй като цените рязко са паднали
  • всички ще желаят да закупят парцел или къща, „за да не бъдат затворени в града“
  • не е възможно да се направи оглед на имот заради обстановката

Ако ще вярвате на някой в недвижимите имоти , то нека тогава бъде в здраво стъпил на земята професионалист, който да даде своята експертиза във Ваш интерес и да ви спести много главоболия.

Реалността за нас са данните на Агенцията по вписвания, които показват 6% ръст на сделките спрямо миналата година за същия период.

Личните ми наблюдения са, че през първата седмица на извънредното положение през март месец, много цени на имоти, които бяха позиционирани оптимистично над пазарните, се отрегулираха на адекватни такива и намериха своите нови собственици в сравнително кратък срок. Недвижимите имоти, които отговаряха на пазарнита си стойност се задържаха и стигнаха до успешна сделка със съвсем малки корекции.

Мога да откроя четири основни заблуди, сред участиците на пазара на недвижими имоти във Варна това лято. Ще Ви разкажа и как те повлияха върху решенията им.

1. Сега е ужасен момент да се продава имот.

  • Сериозно се вярваше, че извънредното положение ще доведе до спад на цените; 
  • очакваше се купувачите да намалеят и да има повече имоти на пазара;
  • страх от зараза при огледи;
  • страх от вдигане на лихвите и отежнен процес при осигуряване на финансиране.

Какво се случи? Противно на очакваното, това беше едно силно лято за недвижимите имоти във Варна.

  • Шест месеца по-късно купувачите са повече на пазара, от колкото продавачите!
  • Банките продължават да отпускат жилищни кредити при ниски лихви! Условията им са гъвкави, което позволява на младите семейства да закупят своя първи дом.
  • Комбинацията от ниски лихвени проценти и липсата на предлагане на имоти задържа цените, а в определени райони дори ги повиши!

Страхът от зараза с Корона вирус е фактор, който накара много собственици на апартаменти и къщи да са по-плахи или да преустановят предлаганите от тях имоти. Огледите въпреки това не спряха. Напротив! Новите обстоятелства провокираха иновативнст и гъвкавост!

  • Останаха най-мотивираните и реално търсещи купувачи, които спазвайки максимална безопастност носейки ЛПС стигнаха до успешна сделка. При продавачите също се забеляза облекчение от по-малкото огледи и склюване на сделка.

2. Купувачите отлагат покупката на недвижим имот

Купувачите на пазара се делят главно на активни и „купуващи сега“ от няколко години. Активните ги деля на няколко групи, всяка повлияна по различен начин от обстоятелствата около пандемията:

  • млади семейства готови да закупят първото си жилище;
  • клиенти, които сменят по-голямо жилище за по-малко или обратното;
  • клиенти, които желаят да инвестират.

Първата част от купувачите продължават да са активни, заради изгодните условия на банките. Тук не бива да забравяме, че банките винаги внимателно проучват всеки един кредитополучател и обектът, който се ипотекира.

За да бъдете максимално спокойни при покупка с кредит прочетете статията ми за „Кредит Център“.

Другите две групи допълват високото търсене на имоти в града.

Покупката на недвижимо имущество с цел инвестиция си остава едно от стабилните и сигурни вложения на свободните средства които имате, доказало се в историята.

Как може да инвестираш в недвижими имоти прочети тук.

3. „Не могат“ да се осъществят огледи в имота.

Има ли желание има и начин.

Тук най-голяма роля играе мотивирания и креативен консултант на недвижими имоти, за който няма невъзможни неща, а само интересни предизвикателства.

Видео огледите и виртуални представяния са гъвкави и иновативни средства за представяне на вашия имот и чрез тяхното осъществяване си спестявате условието Ковид пандемия. Те са в арсенала на всеки уважаващ себе си и професионалното си развитие консултант.

Не са редки случаите, в които роднини на купувачите са извън града, но тяхното мнение е важно или необходимо за осъществяването на покупката.

В тези и други случаи сме осъществявали видео връзка или сме запознавали достатъчно детайлно тези заинтересувани лица, за да се чувстват

  • спокойни
  • информирани
  • съпричастни

Доказана практика, която се отплаща е доброто познаване на текущия пазар, което не би било възможно без посещения на огромен брой жилища с ключове на колеги или представяне на имотите в „Дни на отворени врати“. Така успявам да предложа на купувачите си веднага имот, който ще представлява интерес за тях. Показвам им го он-лайн.

Социалната изолация, която трябва да спазваме последните месеци, засили популярността на виртуалните огледи. Множество от тях бяха осъществени още по-време на извънредното положение.

4. Всeки купува парцел или къща на село.

След като седмици наред бяха поставени в изолация в апартаментите си, хората решиха да предприемат покупка на имот, който ще им осигури повече пространство и най-вече двор. Огледи и презентация на парцели и къщи се увеличиха. Това доведе до изкуствено повишаване на цените на тези имоти. За огромно съжаление на купувачи и на продавачи високият интерес не доведе до по-голям брой сделки от нормалното за сезона, а по-скоро показа до каква степен емоционалното състояние влияе на „нуждите“ и мнението на хората.

Някои основателни причини, които отдръпнаха активните купувачи от тези имоти:

  • очакваха много повече от имотите, от колкото те можеха да предложат;
  • лоша инфраструктура
  • липса на чиста вода
  • липса на възможност за присъединяване към енергопреносната система
  • тотално отсъствие на мръсен канал;
  • голяма част от селските къщи, които се предлагат не са подходящи за кредитиране

Ситуацията с пандемията от Корона вирус продължава и в момента. Трябва да бъдем гъвкави и да реагираме бързо на ситуацията около нас.

Консултирайте се с мен преди да предприемете покупка или продажба на недвижим имот във Варна.

Консултацията е безплатна, а информацията, с която боравя – безценна.

Свържи се с мен, Твоят личен консултант!

Scroll to Top