Как да изчисля колко квадратни метра е моят апартамент при ново и старо строителство? особености

Как да изчисля колко квадратни метра е моят апартамент при ново и старо строителство?

Изчисляването на квадратурата на апартамент е важна стъпка при покупка, продажба или ремонт на имот. В зависимост от това дали имотът е част от ново или старо строителство, начинът на изчисляване на квадратурата може да се различава. В тази статия ще разгледаме особеностите на измерването на жилищната площ при ново и старо строителство и как да изчислите правилно площта на апартамента си.

Изчисляване на Квадратурата при Апартамент Старо Строителство

При старо строителство, измерването на квадратурата на апартамента обикновено се основава на вътрешната жилищна площ. Изключват се външните стени и общите части на сградата. Ето как става това:

1. Жилищна Площ

  • Измерване на вътрешната площ: При старо строителство, площта на апартамента се измерва от вътрешните страни на стените на всяка стая. Това включва площта на всички жилищни помещения, като спални, дневни, кухни и бани.
  • Изключване на външни стени: В измерването не се включват външните стени на сградата, което означава, че дебелината на тези стени не се прибавя към жилищната площ.

2. Общи Части

  • Определяне на дял от общите части: В старо строителство, общите части като коридори, стълбища и други общи пространства се разпределят между всички собственици в сградата. Вашият дял от тези общи части се изчислява въз основа на дела на вашия апартамент в общата площ на сградата.
  • Коефициент за общите части: Често се използва коефициент (например между 0,6 и 0,7). Той отчита състоянието и възрастта на сградата, за да се определи каква част от общите части принадлежи на вашия апартамент.

3. Крайна Квадратура

  • Сбор на жилищната площ и дела от общите части: За да получите крайния резултат, съберете вътрешната площ на апартамента и дела от общите части, като използвате съответния коефициент.

Пример: Ако вашият апартамент има 100 кв.м. вътрешна площ и делът ви от общите части е 10 кв.м., то общата квадратура на апартамента ще бъде около 110 кв.м.

Изчисляване на Квадратурата при Апартамент Ново Строителство

При ново строителство, измерването на квадратурата на апартамента обикновено включва и дебелината на външните стени, както и по-детайлно отчитане на общите части. Ето как става това:

1. Жилищна Площ

  • Измерване на външната площ: При ново строителство, площта на апартамента се измерва от външните страни на стените. Това означава, че дебелината на външните стени се включва в изчислението.
  • Включване на преградни стени: Освен това, в ново строителство може да се включи и площта на преградните стени между помещенията, което увеличава общата квадратура.

2. Общи Части

  • Разпределение на общите части: Общите части на сградата, като стълбища, коридори, асансьори и други, се включват в квадратурата на апартамента. Тези части се разпределят пропорционално между всички собственици на апартаменти в сградата.
  • Равномерно разпределение: В ново строителство разпределението на общите части обикновено е по-равномерно и прозрачно. Базира се на конкретни дялове, определени от площта на апартамента.

3. Крайна Квадратура

  • Сбор на площта с дебелината на стените и общите части: За крайната квадратура на апартамента, съберете площта на жилищните помещения, включително дебелината на външните и преградните стени, както и дела от общите части.

Пример: Ако вашият апартамент има 100 кв.м. вътрешна площ и 20 кв.м. общи части, то общата квадратура може да бъде 120 кв.м.

Важни Особености и Разлики

1. Различия в Методите на Измерване

  • Старо строителство: Площта обикновено се изчислява само по вътрешната площ на помещенията, без да се включват външните стени.
  • Ново строителство: Площта се изчислява по външната площ, включително дебелината на стените, което води до по-висока обявена квадратура.

2. Различия в Квадратурата според Източника

  • Обяви за продажба: В някои случаи квадратурата, обявена в обявите за продажба, може да включва площи, които не са действително използваеми, като например тераси или балкони.
  • Кадастър: Кадастърът обикновено предлага най-точните данни за площта, но и те могат да варират в зависимост от начина на измерване.
  • Удостоверения за търговия с недвижими имоти: Тези документи също могат да имат различия в изчислената площ поради различни методи на измерване.

Изчисляването на квадратурата на апартамента е важен процес, който може да варира в зависимост от типа на строителството и начина на измерване. При старо строителство основната площ обикновено се измерва по вътрешната страна на стените. При ново строителство се включва и дебелината на стените. Освен това, разпределението на общите части също може да бъде различно при двата типа строителство.

Ако искате да научите повече за процеса на изчисляване на площта на вашия имот или имате въпроси относно покупка на ново строителство, разгледайте моята статия

„Акт 14, Акт 15, Акт 16 – какво трябва да знаем за новото строителство“.

Scroll to Top