Данък при продажба на имот в българия: какво трябва да знаем?

Данък при Продажба на Имот в България: Какво Трябва да Знаем?

Данък! Продажбата на недвижим имот в България е свързана с определени данъчни задължения, които продавачът трябва да има предвид. В тази статия ще разгледаме основните видове данъци, които могат да възникнат при продажба на имот, както и условията за освобождаване от тях.

1. Данък върху Печалбата от Продажба на Имот

Какво представлява?

Данъкът върху печалбата при продажба на имот, известен също като данък върху капиталовите придобивки, се дължи, когато има разлика между цената, на която сте закупили имота, и цената, на която го продавате. Ако продажната цена е по-висока от покупната, тогава тази разлика се облага с данък.

Как се изчислява?

  • Печалба: Печалбата се изчислява като разликата между продажната цена на имота и неговата покупна цена. Към покупната цена могат да се добавят разходи за подобрения, както и някои разходи, свързани със сделката (например, нотариални такси).
  • Ставка: В България данъкът върху печалбата от продажба на имот се облага със ставка от 10%.

2. Данък при придобиване на собственост

Какво представлява?

Данъкът при придобиване на собственост се плаща при всяка продажба на недвижим имот и се изчислява като процент от продажната цена на имота или неговата данъчна оценка (която от двете е по-висока).

Как се изчислява?

  • Ставка: В България този данък се определя от общинския съвет и е в размер на 0.1 до 3% и се плаща еднократно при сключването на сделката. Обикновено се разделя между купувача и продавача, но условията могат да бъдат договаряни. Във Варна се поема от купувача.

3. Освобождаване от Данък върху Печалбата

Възможности за освобождаване

В определени случаи продажбата на имот може да бъде освободена от данък върху печалбата. Някои от основните условия за освобождаване включват:

  • Дългосрочно притежание: Ако имотът е притежаван повече от три години и е основното жилище на продавача, той може да бъде освободен от данък върху печалбата.
  • Единствено жилище: Ако продавачът притежава само един имот и го продава, без да е закупувал друг през последните три години, той също може да бъде освободен от този данък.

Документация

За да се възползвате от освобождаване, е необходимо да предоставите необходимите документи на данъчните органи, които доказват, че отговаряте на условията.

4. Други Разходи и Данъци

Освен основните данъци, при продажба на имот могат да възникнат и други разходи:

  • Нотариални такси: Зависят от продажната цена на имота и са задължителни при всяка сделка с недвижим имот.
  • Такса за вписване: Плаща се за вписване на сделката в Имотния регистър и обикновено е 0,1% от стойността на имота.
  • Такса за оценка на имота: В някои случаи може да се наложи да платите за оценка на имота. Особено ако данъчната оценка се различава значително от продажната цена.

Продажбата на имот в България е свързана с различни данъчни задължения, които е важно да се вземат предвид при планирането на сделката. Разбирането на тези данъци и потенциалните възможности за освобождаване може да ви помогне да направите информирано решение и да избегнете неочаквани разходи.

Ако искате да научите повече за процеса на продажба на имот, разгледайте моята статия

Как да увеличите стойността на имота си преди продажба?

или

„Как да избегнете най-честите капани при покупка на имот?“.

Scroll to Top