8 идеи как да поддържате дома си подреден

Домът е мястото, където прекарваме голяма част от времето си и където се чувстваме удобно и спокойно. Поддържането му може да бъде трудно, особено ако имаш много натоварен график. Ето няколко идеи, които ще ти помогнат с минимални усилия да имаш подреден, комфортен и уютен дом. В тази статия ще Ви предложа осем идеи, с които можеш да поддържаш жилището си подредено и организирано.

  1. Изчисти ненужните неща

Първата и най-важна стъпка към организиран и подреден дом е да изчистиш ненужните неща. Отдели време, за да разгледаш всяка стая и да избереш нещата, които няма да използваш повече или които не са ти необходими. По този начин ще освободиш място в дома си. Можете да ги дариш на доброволческа организация или да ги продадеш. Например във Варна на много места има контейнери за обувки и дрехи.

  1. Създай система за съхранение

След като сте изчистил ненужните неща, е време да организираш пространството. Направи си план какво къде ще сложиш. Използвай: контейнери, кутии и рафтове, шкафове за да можете да съхраниш вещите си по подреден начин. Използвай органайзери за чанти, ключове, книги, списания и други предмети, които използваш често. Един бонус съвет към тази точка, може да надписваш и поставяш етикети на кутии, органайзери и други подобни.  

3. Използвай закачалки и куки за дрехи.

Организирането на гардероба е важна част от поддържането на дома ти подреден. Направи списък с дрехите, които имаш и ги подредете по категории – ризи, панталони, поли и т.н. Подреди дрехите по такъв начин, че да бъде лесно да ги намериш.

  1. Подреждай вещите на местата им.

Един от най-лесните начини да поддържаш дома си подреден е да подреждаш вещите на местата им. Например, оставете ключовете на едно и също място, прибери обувките си в гардероба, организирай книгите си на рафтове и т.н

     5.  Поддържай ред в кухнята.

 Кухнята е любимото място на голяма част от семейството и често е най-натоварената стая. Поддържането й подредена е трудно, но не и невъзможна задача. Използвай следните идеи – почиствай след всяко готвене, съхранявай храните в правилните съдове по местата им.

    6. Не оставяй дрехите по мебелите.

Винаги слагай дрехите си на мястото им след като ги свалиш, за да не се натрупват в големи купове по столове, легла и други.

   7. Разпределяй домашните задължения между членовете на домакинството. 

Състави заедно с всички членове на твоето семейство списък със задачите, които трябва да бъдат изпълнени редовно. Обсъдете задълженията на всеки един от вас, каква ще е последователност на изпълнение и в какво време ще се извършват. 

8. Използвай таймери за по-ефективно почистване. 

Задай таймер на 15-20 минути за всяка задача по почистването, за да можеш да се фокусираш върху нея и да не се разсейваш.

Scroll to Top