Разходи при покупка на имот с лични средства

разходи, лични средства

При покупката на недвижим имот, независимо дали става въпрос за къща, апартамент или земя, има определени разходи, които трябва да бъдат взети под внимание. В тази статия ще разгледаме какви са тези разходи, когато се купува имот с лични средства

След като сме определили бюджет за покупка на имот е добре да предвидим от 10% до 20% разходи съпътстващи основната цена. 

Разходи при придобиване на имот с лични срества:

1. Цената на имота.

Това е основният разход, в следствие на който се определят последващите разходи. 

2. Депозит

Тое първият разход, които се заплаща. В зависимост от това, дали ще договаряте условия или ще спирате имота от продажба, неговият размер е различен. Обикновено е 2% или 3% от продажната цена на недвижимия имот. Депозитът е сума, която се възстановява на купувача след като се договорят условията по сделката или се приспада от общата цена на имота.

3. Разходи за заплащане на капаро при подписване на Предварителен договор:

  • Ако закупувате имот в строеж първоначалната сума зависи от схемата на плащане на инвеститора. Тук е добре да попитате какви са вариантите, тъй като повечето строители имат гъвкави схеми на плащане.
  • Обикновено, когато имотът е завършен се заплаща 10% от цялата договорена сума, като остатъка от 90% остава за деня на нотариалното изповядване.

4. Заплащане на комисионната на брокера

В деня на подписване на Предварителен договор се заплаща комисионната на брокера, с който сте работили. В град Варна агенциите за недвижими имоти работят с  3% (без ДДС) комисионна, отново от продажната цена на имота.

4. Разходи за прехвърляне на собственост в град Варна:

  • такса вписване –  таксата за вписване на новия нотариален акт се изчислява върху цената, която трябва да заплатите за имота и представлява 0,1% от нея. Имайте предвид, че стойността на местния данък се определя от всяка община индивидуално. Таксата за вписване на новия нотариален акт има фиксирана стойност за цялата страна.
  • нотариални такси – те се сформират върху материалния интерес:
Удостоверяван материален интересНотариална такса в лева
До 100 лв включително30 лв
101 – 1 000 лв30 лв + 1,5 на сто за горница над 100 лв
1 001 – 10 000 лв43,50 лв + 1,3 на сто за горница над 1 000 лв
10 001 – 50 000 лв160,50 лв + 0,8 на сто за горница над 10 000 лв
50 001 – 100 000 лв480,50 лв + 0,5 на сто за горница над 50 000 лв
100 001 – 500 000 лв730,50 лв + 0,2 на сто за горница над 100 000 лв
Над 500 000 лв1 530,50 лв + 0,1 на сто за горница над 500 000 лв, но не повече от 6 000 лв
  • данък за придобиване на имот – 3% от цената на имота.
  • такса за изготвяне на нотариален акт и прилежащи документи – тази такса е различна при всеки нотариус. Моят съвет е да сравните стойността им при няколко нотариуса.
  • такса за вписване на договор за поддръжка и управление – тази такса се дължи само в случаите, когато имотът се намира в затворен комплекс. Размерът на таксите за вписване на договор за поддръжка и управление се сформира на база общата стойност на Договора за целия период, за който е сключен. Получената стойност, или т.нар. материален интерес, се умножава по 0,1%.
  • Имайте предвид обаче, че минималната такса е 10 лева. Важно е да знаете, че таксата има задължителен характер, но само при вписването на договора в Агенцията по вписванията. Трябва да отбележим, че таксата се дължи само един път и отговорност за нея има инвеститорът, който се заема със задължението да поддържа и управлява имота. Това означава, че всеки следващ собственик НЯМА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да плаща нова такса и не сключва нов договор за управление. Законът е направил договора противопоставим на следващите собственици.

В обобщение таксите при нотариус възлизат на около 4,5% от продажната цена на имота.

Още една допълнителна услуга, която може да използвате при нотариус е да впише данните в Агенцията по кадастър. Тази услуга се заплаща допълнително и трябва да я уговорите допълнително.

6. В заключение за разходи

И накрая, но не и по-важност, въпреки че купувате имот със собствени средства, горещо препоръчвам да направите застраховка на имуществото си!

Свържи се с мен, Твоят личен консултант!

Scroll to Top