Пазарът на офисите през 2021 – белязан от бързи промени, големи сделки и множество свободни площи

Имотека офис

Пазара на недвижими имоти в сегмента на офисите е най-силно засегнат от последствията на пандемията. Там наблюдавахме както хиляди освободени площи в големите градове, така станахме свидетели на едни от най-големите сделки в сферата за покупко-продажба и наемни отношения. 

Сделките, които стигнаха до публичното пространство:

  • Първа инвестиционна банка, която мести централния си офис в “София Тех парк”
  • SAP купи офис сградата Park Lane Office Center в квартал “Лозенец”, където ще събере всичките си служители – стойност на сделката 50 млн. евро
  • Park Lane Office Center като наемател се намира и застрахователната компания Allianz, която миналата година събра там всичките си над 600 служители, които преди това се намираха на девет различни локации. 
  • “Кока Кола Юропасифик Партнърс България” ще наема три от шестте етажа в четвъртата и най-нова офис сграда в комплекс Garitage Park с капацитет за малко над 1000 работни места

Във Варна не липсваха също сериозни сделки в сегмента от страна на местни бизнеси, които оставаха в сянката на сделките от София или участниците в тях не пожелаха да стигнат до широката публика.

На база на състоялите се сделки с офиси може да заключим, че пазарът у нас е доминиран от сделки за релокация от стари към по-модерни офис площи или удължаване на стари наемни договори, при които се наблюдава свиване на площите, които се ползват от наемателите, но запазиха ключови позиции.

Covid 19  се превърна в ускорител за промяна на бизнес сградите, договорните отношения, работната култура и комуникация в световен мащаб. 

Старите бизнес сградите трудно ще намерят наематели. За да могат да реализират продукта си инвеститорите във Варна, превърнаха офис сгради в жилищни. Новите проекти в бизнес имотите са изключително гъвкави и персонализирани, за да отговорят на променящите се нужди на клиентите. Какво ще открием в новите офис площи и бизнес сгради:

  • здравословна работна среда – пречистване на въздух, безконтактни системи за достъп, датчици за движение и осветление, самопочистващи се контактни точки (дръжки на врати, бутони в асансьори и т.н.), третирани с нано частици touch дисплеи и подобни;
  • по-големи отстояния между хората – общи зали за срещи, зали за обучения, зони за отдих, кухни, барове;
  • гъвкав Flex Drop-In пакет без никакво обвързване, с който компаниите попълват форма и директно работят на място няколко дни или седмици;
  • по-гъвкави модели на ценообразуване и по-големи отстъпки;
  • цялостно офис преживяване, което да отговори на всяка нужда на клиента – модерни и модулярни офисни площи, към които може лесно да се добавя или премахва място, неограничен достъп до напълно оборудвани зали за срещи и събития и общи части.

Най-голямата изненада беше при гъвкавите споделени пространства или още познати като co-working space. Мнозина предричаха, че споделените офиси ще загубят своята популярност, но пазарът се обърна. Коуъркинг площите се превърнаха в сериозен играч при икономическото възстановяване и адекватна алтернатива на работата у дома. Функционалността на споделените офиси също се променя. Оформят се повече малки, самостоятелни стаи за един човек, които са подходящи за провеждане на онлайн срещи.

Бъдещето на бизнес пощите ще бъде все по динамично, гъвкаво, насочено към по-големи площи, по-цветни офиси, по функционални, ще се търси повече връзката с природата и нейното опазване, хибридни работни места, хибридно работно време и безброй промени, които предстоят. Нашата способност да се променяме бързо и адекватно на заобикалящата ни среда ще определим, дали ще останем на този пазар.

Свържи се с мен, Твоят личен консултант!

Scroll to Top