Основните фактори, които повлияха върху строителния пазар и недвижимите имоти през 2021

Varna

Здравната криза причинена от Корона вируса доведе до бързи темпове в развитието на тенденции, които бяха започнали да се наблюдават в сферата на недвижимите имоти. 

В търсенето на по-качествена среда на живот, по-големи площи и възможности за лично пространство за всеки член на семейството доведе до сериозни промени в новите сгради, които предстоят да излязат на пазара. 

Един от посочените основни недостатъци на новото строителство през изминалите години е малката квадратура на спалните в жилищата. В стартиращите проекти на това е обърнато внимание и значително се увеличи площта на стаите, което доведе и до по-голяма обща площ. 

В България през тази година наблюдавахме покачване на цените на недвижимите имоти във всеки един сегмент.

Ситуацията във Варна с покачване на цените е приблизително следната:

  • 13% за Идеален център и Гръцка махала, 
  • 14% за Левски
  • 11% за Бриз
  • 23% за Морската градина и Спортна зала.

Факторите за покачване на цените са много и взаимосвързани. По важните от тях са: 

  1. Жилището е стока от първа необходимост. Увеличаването на населението в големите градове води до постоянно нарастваща нужда от нови жилища. Тази година наблюдавахме във Варна голяма активност за покупка на жилище от българи живеещи в чужбина. 
  2. Все по-млади хора купуват. На пазара се появиха ново поколение купувачи, които търсят:
  • различни жилища, модерни и комфортни,
  • социална среда, в която да общуват
  • иновативни пространства. 
  1. Ниските лихви на ипотечните кредити и постоянното повишаване на стандарта на живот са в основата на това младите хора да се решат на такова финансово обвързване.
  2. Промяна на потребностите на хората в следствие на Корона вируса. 
  • Желанието да имат по-големи пространства, да живеят на чисто. 
  • подмяна на по-малки апартаменти и покупка на по-големи. 
  1. Покачването на цената на труд, по-високата цена на основните материали в строителството като желязно, бетон и др. са в основата на поскъпването на апартаменти в нови сгради. През последните месеци наблюдаваме как някои инвеститори спират да продават “на зелено”, също се обмислят и варианти за обвързване на цената на апартамента с повишаването на материалите.   
  2. Икономическите фактори:
  • нарастване на инфлацията
  • липса на разбираема и достъпна алтернатива за инвестиция направи отново покупката на недвижим имот водеща при хората, които желаят да запазят спестяваниярта си и да имат печалба от вложените си пари. 
  • В световен мащаб и в България исторически наблюдаване повишаване на цените на недвижимите имоти, което отново ги поставя на първо място в едно инвестиционно портфолио.
  1. Не на последно място се наблюдава и тенденция, че е модерно да се закупи втори имот извън основното жилище от хора, които могат да си го позволят

Всички тези фактори доведоха до по-бързи темпове в повишаването на цените на недвижимите имоти отколкото сме свикнали в годините. 

В динамиката на времето, в което живеем е много трудно да се правят прогнози. Това го доказа и най-голямата сделка при офис сградите, която се осъществи тази година. Време, в което голяма част от експертите твърдяха, че този сигмент е в сериозен застой, заради изолацията, която ни е наложена от Корона вируса, някои компании използват за да инвестират в активи.

Свържи се с мен, Твоят личен консултант!

Scroll to Top